3 Gegarandeerde tips om sneller in slaap te vallen
Iedereen heeft weleens moeite met in slaap vallen. Sommige mensen hebben hier echter vaker en ernstiger last van dan anderen. Ben jij een van die personen die moeite heeft met in slaap vallen? Dan duiken wij speciaal voor jou dieper in verschillende tips die helpen om sneller in slaap te vallen. Om te begrijpen hoe deze precies werken, zullen we eerst uitleggen hoe je lichaam op wetenschappelijk niveau in slaap valt.
Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over sneller slapen? Lees dan ook eens andere blogs op onze website of bestel rechtstreeks een krachtig slaapmiddel met gegarandeerde, wetenschappelijke werking.
Inhoudsopgave
Hoe valt een lichaam sneller in slaap
Om te snappen hoe slaapproblemen ontstaan, moeten we het eerst over het concept slaap hebben. Wanneer jij in bed stapt en je ogen sluit, zal je brein een signaaltje sturen. Dit elektrische signaaltje geeft bepaalde stoffen vrij in je hersenen, waardoor je slaperig en moe wordt. Mensen met slaapproblemen maken vaak dit stofje niet, of niet genoeg, aan.
Wat zijn de oorzaken van slaapproblemen
Heel veel mensen hebben dagelijks te maken met slaapproblemen. Toch ligt de oorzaak van deze problemen lang niet altijd op dezelfde plek. Slaapproblemen komen jammer genoeg vaak voor en hebben de volgende oorzaken:
Slaapproblemen die ontstaan vanuit fysieke pijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pijn na een operatie, een wond of bijvoorbeeld tandpijn.
Mentale slaapproblemen. Mensen die last hebben van onrust, stress, financiële zorgen of rouw kunnen hier slaapproblemen door ontwikkelen.
Externe overlast: Werkzaamheden, luidruchtige buren, een intens feestje, geluidsoverlast kan iedereen overkomen. De beste oplossing hiervoor is het aanpakken van het probleem.
Heb jij last van een van de bovenstaande oorzaken van slaapproblemen? Dan kan je gebruik maken van de volgende tips om beter, sneller en fijner in slaap te vallen:
Tip 1: Voorkom prikkels in de avond
Slaapproblemen zijn altijd vervelend. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk te doen om slaap te bevorderen. Alle kleine beetjes die je doet zorgen er samen voor dat je juist wel in slaap kan vallen. Dit alles kunnen we opsommen onder een term: voorkom prikkels.
Een rustig lichaam kan vele malen beter in slaap vallen. Dit betekent dat je ‘s avond beter geen intense activiteiten of breinbrekers meer aan kan gaan. Ook raden we aan je telefoon en andere digitale schermen zo min mogelijk te gebruiken. Dit blauwe licht zorgt ervoor dat je hersenen actief blijven en je minder snel in slaap kan vallen.
Tip 2: Maak gebruik van Zolpidem bij ernstige slaapproblemen
Wie last heeft van erge slaapproblemen kan ervoor kiezen om gebruik te maken van een slaapmiddel of slaappil. Verreweg het meest effectieve manier om in slaap te vallen is Zolpidem. Dit wetenschappelijke slaapmiddel geeft het stofje af dat je hersenen nodig hebben om in slaap te vallen. Let wel op: Zolpidem is alleen bedoeld voor korte behandelingen van een paar dagen, en kan maximaal 1-2 weken gebruikt worden volgens de instructies van de bijsluiter. Het is een uitkomst voor iedereen die snel in slaap moet vallen om vervolgens uitgerust en gezonder wakker te worden, waarna ze het onderliggende probleem van de slaapstoornis aan kunnen pakken.
Tip 3: Zorg voor een koele, schone slaapkamer
Niet veel mensen staan erbij stil, maar een koele en schone slaapkamer kan de slaap enorm verbeteren. Slaap, en specifiek ‘in slaap vallen’ is een moment waarop heel veel signalen en prikkels samenkomen in je hersenen. Nare geurtjes, onrust en vooral hitte kunnen voor veel overlast zorgen en een goede nachtrust tegengaan. Daarom raden we aan om:
Tip | Hoe vaak |
Schoon beddengoed | 1 keer per week |
Koele ruimte (minder dan 18 graden) | Iedere avond |
Slaapkamer schoonmaken en opruimen | Om de 2-3 dagen |
Slaapkamer luchten/ raam openzetten | Iedere avond voor het slapengaan |
Met deze tips zorg je ervoor dat jouw lichaam de beste kans heeft om in slaap te vallen. Heb je na het volgen van deze tips alsnog moeite met slapen? Dan raden we aan om specialistische hulp te zoeken en bijvoorbeeld gebruik te maken van een slaapmiddel. Overleg met je huisarts wat geschikt is voor jouw lichaam zodat je precies weet waar je aan toe bent.