Volg ons op

Waarom is de Lorazepam inwerktijd zo snel?

Waarom is de Lorazepam inwerktijd zo snel?

Lorazepam heeft een snelle inwerktijd.

Misschien gebruik je het al of heeft een dokter het je net aanbevolen: Lorazepam is een effectief, razendsnel slaapmiddel dat de nachtrust onder controle kan brengen. Ook wordt het gebruikt bij veel andere aandoeningen. Geen wonder dat veel artsen kiezen voor Lorazepam.

In dit artikel kijken we wat dieper naar de Lorazepam inwerktijd. Deze is namelijk snel en houdt verrassend lang stand. Dit brengt veel voordelen en een aantal uitdagingen met zich mee. Wil je direct zelf Lorazepam kopen online? Bestel dan nu via onze online apotheek, iedere bestelling wordt direct verzonden en is binnen 1 werkdag al in huis.

Inhoudsopgave

Voor wie is Lorazepam bedoeld

Lorazepam is een algemeen medicijn dat valt onder de groep benzodiazepinen. Dit is een groep medicatie die bekend staat om de krachtige ontspannende werking. Lorazepam staat hierin vooral bekend als medicijn tegen slaapstoornissen, maar wordt bij verschillende indicaties voorgeschreven. Denk hierbij aan:

  • Slaapproblemen.
  • Angstgevoelens.
  • Onrust.
  • Behandelen van bijwerkingen bij chemokuren.
  • Verminderen van ontwenningsverschijnselen.
  • Sommige vormen van epilepsie.

 

Toch zullen we in dit artikel ons vooral focussen op het meest gebruikte doeleinde van Lorazepam: slaapproblemen. Neem jij dit medicijn voor een ander doeleinde zoals beschreven staat in de lijst hierboven? Dan kan jouw inname, frequentie en methode afwijken van de standaard. Hierdoor kan jouw inwerktijd anders zijn dan dat van een slaappil.

Lorazepam wordt vooral gebruikt als slaappil voor mensen met slaapproblemen en stoornissen.

De Lorazepam inwerktijd voor slapen

De Lorazepam inwerktijd voor slapen is ongeveer 30 minuten. Dit wil zeggen dat het vanaf het moment van inname ongeveer 30 minuten duurt voordat dit medicijn effect heeft. Dit betekent natuurlijk niet dat je direct na 30 minuten compleet of abrupt in slaap valt.

De inwerktijd staat voor de tijd die een medicijn nodig heeft om actief te worden in het lichaam.

Eenmaal actief in het lichaam kan het in enkele minuten tot een half uur tijd ervoor zorgen dat je lichaam dermate kan ontspannen dat je in slaap valt. Gemiddeld gezien komt dit erop neer dat je binnen 35 minuten tot 1 uur na inname van Lorazepam in slaap zal vallen, mits je het medicijn op de juiste manier gebruikt.

Niet iedereen ervaart dezelfde inwerktijd

De reden waarom inwerktijden geen vaste nummers hebben, is omdat het per persoon varieert. Dit is ook logisch, de ene persoon heeft van nature een hogere tolerantie dan de ander. Maar ook veel andere factoren kunnen invloed hebben op de inwerktijd en de tijd die ervoor nodig is om in slaap te vallen. Denk hierbij aan:

FactorenImpact
GewichtZwaardere mensen kunnen langer nodig hebben voordat de inwerktijd compleet verwerkt is.
LengteLangere mensen kunnen meer tijd nodig hebben voordat Lorazepam compleet actief is.
GezondheidJouw gezondheid kan invloed hebben op de inwerktijd.
Andere medicatieHet gebruik van andere medicatie kan veel effect hebben op de inwerktijd van Lorazepam.
LeeftijdAfhankelijk van je leeftijd kan Lorazepam sneller of langzamer werken.
GeslachtEr kan een verschil in inwerktijd optreden afhankelijk van het geslacht van de patiënt. Onderzoeken hierover zijn niet doorslaggevend, en andere factoren spelen hier ook in mee.

Afnemende werking bij langdurig gebruik

Gebruik jij Lorazepam al een tijdje en merk je een verandering in inwerktijd? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met gewenning. Juist omdat Lorazepam zo sterk is, mag men het alleen voor een korte tijd gebruiken. Normaliter schrijft een arts het maximaal voor 1-2 weken voor. Daarnaast is het belangrijk om pauze dagen tussen ieder gebruik in te plannen.

Neem Lorazepam 1 keer in de 3 dagen.

Dit betekent dat je na 1 nacht slapen met Lorazepam je 2 nachten compleet zonder slaapmedicatie moet rusten. Hierna kan je weer 1x Lorazepam gebruiken. Op die manier zorg je ervoor dat dit slaapmiddel het gehele effect behoudt. Gebruik het niet vaker, de kans op bijwerkingen wordt hierdoor een stuk groter en het effect zal aanzienlijk minder zijn.

Let op eventuele bijwerkingen

Naast gewenning kunnen er ook andere Lorazepam bijwerkingen optreden. Lees daarom voor gebruik altijd de bijsluiter en overleg met je huisarts of dit medicijn geschikt is voor jouw situatie. Merk je tijdens gebruik dat Lorazepam bijwerkingen geeft of dat de inwerktijd verandert? Neem dan contact op met je huisarts en leg de situatie uit. Deze kan je advies op maat geven.

Een online apotheek biedt dezelfde zekerheden als je gewend bent.

Waarom de Lorazepam inwerktijd zo snel is

De reden waarom de Lorazepam inwerktijd zo snel is, zit in de werking van het medicijn. Doordat het een rechtstreeks effect heeft op het centrale zenuwstelsel kan het de prikkels richting de hersenen direct reguleren. Zodra je het hebt ingenomen zal dit al in 30 minuten werken, waardoor je veel sneller in slaap kan vallen wanneer je last hebt van slaapproblemen. Een ander belangrijk voordeel van Lorazepam is de werkingsduur. Na inname werkt Lorazepam ongeveer 8 tot 12 uur. Je bent dus gegarandeerd van een volle nachtrust. Dit betekent ook dat als je vroeg op moet en je niet vroeg kan slapen, dat Lorazepam misschien minder geschikt is. Sta je voor 8-12 uur na inname weer op? Dan kan je nog sloom, slaperig en onder de invloed van Lorazepam zijn.

Share this:

Related Articles

error: Content is protected !!
Shopping cart0
Er zitten geen producten in je winkelmand
Vervolg het winkelen
0